Lorem Ipsum

goda drycker

Runt Vättern tillverkas drycker i världsklass!

Det alkoholfria alternativet på Nobelmiddagen 2016 kom från kullarna vid Vätterns Östra kant. Den mouserande vitavinbärscidern har blivit en riktigt storsäljare hos Rudenstams musteri. Ett annat omtyckt musteri är det familjeägda Brunneby utanför Borensberg som förädlat frukt och bär i över 70 år.

På östra sidan Vättern ligger två av världens nordligaste vingårdar.. En av dem är Särtshög, vars vision är att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. Jordarna runt gården har jämförts med dem i Champagne.

Flera mikrobryggerier finns runt sjön och den lokala restaurangen erbjuder oftast sitt lokala öl, fråga gärna personalen efter deras lokala favorit. Hammars Bryggeri söder om Askersund har en stor tillverkning av läsk, vatten och ciderdrycker. Det är en gammal hantverkstradition som lever kvar. De kokar sin egen sockerlag och utvecklar och tillverkar alla drycker på plats sedan 1904.

Det svarta guldet! Kaffe är inte längre något man bara häller i sig för att vakna på morgonen, vi blir mer och mer finsmakare. Vadstena Kafferosteri och Gårdsrosteriet i Vista är bara några av dem som rostar sitt eget kaffe. 

 

Slätten & Vättern- cykelpaket

Svensk natur när den är som bäst

Boren runt- cykelpaket

En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

ät! drick! lev!


äppledalen

böljande odlingar och blommande träd i vår

Östra Vätternbranterna erbjuder optimala förhållanden för odling av alla de slag. I Äppledalen anordnas flera event året om. Bland annat kan du vara med på Vår i Äppledalen, Skördefest i Äppledalen eller Äppleloppet.

Här finns flera odlingar och gårdbutiker. Rudenstams Gårdbutik, Vistakulle fruktodling, Gårdsrosteriet i Vista för att bara nämna några.

Sök gärna på gårdsbutiker runt Vättern och gör en kulinarisk resa runt sjön. 

sveriges första öl?

bryggeritraditionen går tillbaka till medeltiden

Kanske bryggdes Sveriges första öl vid Vättern. Bryggkunskapen kom med cisterciensmunkar på 1100-talet och Alvastra kloster. Ölet bryggdes då på humle och var en viktig del av klosterarbetet.

Idag utvecklas mikrobryggerier runt om i landet och att kunna erbjuda det lokala ölet på restaurangen blir mer och mer intressant. Passa på att uppleva och fråga på din restaurang vilken som är just deras lokala favorit.