Lorem Ipsum

bästa råvaran

Det blir inte bättre än så här!

Det finns en möjlighet att nå den högsta kvalitetsmärkningen för en produkt inom EU, så att den hamnar i absoluta finrummet.

Genom en skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller en skyddad geografisk beteckning (SGB) skapas en garanti som säkerställer kvalitet såväl för konsument som producent att en produkt håller högsta klass. Sverige har förnärvande 30 producenter som ansökt om detta, några av dem finns här runt Vättern. 

Rökt Vätternsik är en av Vätterns egna delikatesser och yrkesfiskarna runt sjön vill värna om det unika beståndet

Vrångebäcksost på Almnäs ruk strax söder om Hjo har en gammal tradition av osttillverkning och varumärket Wrångebäck Sweden registrerades redan 1889. Almnäs bruk är en av Sveriges största producenter av KRAV-godkänd mjölk. 

Polkagrisar och äpplen från äppeldalen från Gränna är några andra. Råvaran kan såklart köpas in men traditionen att producera eller förädla en produkt på en speciell plats finns skäl att skydda. 

Vi hoppas får fler producenter som lyfter fram just sina specialiteter.

 

Polkaprinsen

Traditionell tillverkning av polkagrisar

Gränna Rökeri 

Det lilla rökeriet med smak för kvalité 

Fiskboden i Ödeshög

Träffa en av Vätterns yrkesfiskare som också säljer färsk fisk från Vättern.

matupplevelser utöver det vanliga!


Den fantastiska maten

Gör en gourmetresa runt vättern

Vi har många besökare som kommer just för maten. Vill du bli en av dem? White guides näst högsta betyg är mycket god klass och flera dessa finns här. I Jönköping hittar du tre restauranger:
Izakaya Moshi, Sjön och 38 grader.
Lite längre norr ut hittar Ombergs Turisthotell. En smakupplevelse utöver det vanliga och väl värd sin resa i sig.

matproducenter

gårdsbutiker, bagerier och lokala delikatesser

White guide listar även lokala caféer och två som håller mycket hög klass är Stuk i Jönköping och Väderstad Centralkonditori.

Den rika jorden gör också att gårdsbutikerna dignar av de allra finaste grönsakerna och bären och flera restauranger arbetar bara med lokala råvaror.